Om Caretech |  Projektetablering  |  Projekter  |  Set & Sket
Oversigt  |  Nyhedsbreve  |  Årsrapporter

Et samarbejde der åbner mange døre

For personalet på Caritas i Århus, et plejehjem for demente, går der meget tid med at åbne, låse og lukke døre. Det giver ikke kun anledning til mange nøgler og besvær men også til problematikker omkring beboerne, der ligesom i andre plejeboliger ikke må låses inde. Caretech Innovation projektet Flex-control forsøger at finde en løsning, der åbner døre for medarbejdere, beboere og virksomheden Flex-Control.

Social- og sundhedsassistent fra Caritas, Betina Sørensen, er på vej til et beboerværelse med dagens morgenmadsbakke. Bakken er godt stablet med øllebrød, frugt, vand, franskbrød og varm kaffe. Inden hun forlader det lille anretterkøkken, skal hun låse døren op, lukke den og låse den igen, inden hun går til beboerens dør. Nogle af dørene har hotellåse, der kan åbnes indefra men ikke udefra uden nøgle.

Hun finder sin nøgle frem. Nøglen er hendes vigtigste redskab de næste otte timer, hun har vagt. I hvert fald at dømme ud fra antal gange hun skal bruge den.

Men det vil Caritas gerne gøre noget ved fremover. Derfor deltager de i et Caretech Innovation projekt med Alexandra Instituttet, Aarhus Universitet, Ingeniør Højskolen i Århus og virksomheden Flex-Control, der har erfaring med at indrette intelligente huse. Deres fælles mål er i første omgang at løse låse-problematikken, men der er nok af andre udfordringer i fremtiden.

Vi bruger rigtigt meget tid på nøgler

Virksomheden Flex-Control har som del af et forsøg installeret et låsesystem på to døre på Caritas. En dør til et anretterkøkken og en dør til en beboer. Systemet er en prototype på en løsning, der fremover skal minimere den tid, der bliver brugt på at låse døre op og i på plejehjemmet og komme de etiske dilemmaer i møde, der drejer sig om beboerne. Beboerne er demente og ikke alle kan finde hjem. Derfor ønsker nogle beboere, at døren er låst ude fra, så ikke de får uventet besøg hele tiden.

Systemet udgør stadig en prototype, men personalet har allerede taget godt i mod det;

- Vi bruger så meget tid på de nøgler. Man ønsker ikke lade en dør til køkkenet stå ulåst, selvom man ved, at man kommer tilbage kort tid efter, siger Betina Sørensen. Hun har i forsøget skiftet sin nøgle ud med et nøglekort fra Flex-Control. Kortet er kodet til hende personligt, og det sender signal til en døråbner om, at hun er på vej og gerne må komme ind af døren. På den måde slipper hun for at finde sin nøgle frem.

- Det fungerer jo godt, når du har hænderne fulde og kan scanne dit kort fra lommen i stedet for at finde nøgler frem, siger hun.

Forretningsmæssigt potentiale

Løsningen imødekommer også en hygiejnemæssig udfordring, fordi personale og beboer ikke behøver at bruge sine hænder for at åbne døren. Derudover er der naturligvis også det ergonomiske aspekt, at personalet ikke skal bruge og dreje nøgle hver gang, de skal åbne en dør.

Det er netop tanken med at udvikle med brugerne af systemet. I takt med at systemet bliver testet, udviklet og afprøvet opstår flere ideer til, hvordan systemet kan bringes i anvendelse. Flere anvendelsesmuligheder er en anden vigtig del af projektet. Nye anvendelsesmuligheder muliggør større forretningsmæssigt potentiale for Flex-Control og deres system;

- Vi har succes med vores produkt, der eksempelvis er installeret i de store danske feriecentre. Denne opgave er noget anderledes, fordi der er mange individuelle hensyn at tage. Men prototype testene  giver også anledning til nye ideer og områder, hvor systemet vil kunne anvendes. Vi har talt om at udnytte fordelene ved det personlige kort. Eksempelvis kan man forestille sig brug af det i forbindelse med deres medicinboks, timeregistrering og lignende, siger Zeljko Milosevic fra Flex-Control.

Gerne inden nytår

En anden fremtidig mulighed kunne være, at personalet kan se den aktuelle plejeplan på en skærm, når de går ind til beboeren. På den måde kan man sikre, at personalet er opmærksom på eventuelle specielle behov som den enkelte beboer har. Dette er specielt en fordel, når afløsere, som ikke har et indgående kendskab til de enkelte beboere, er på arbejde.

Personalet på Caritas sætter pris på samarbejdet, og de deltager gerne i jagten på nye og bedre systemer;

- Vi kan jo godt se, vi må tænke i alternative løsninger med de ressourcer, vi har til rådighed, selvom vi nogle gange nærmest vælter rundt i robotter, smiler teamleder Lise Lotte Hejgaard.  Og så vil vi gerne have det lige efter nytår, tak, tilføjer hun.
Forsøget kører frem til ultimo november 2010 , og deltagerne må følge de døre samarbejdet åbner undervejs.

Etnografisk feltstudie

Forud for prototype testen har etnograf Louise Mejnertz fra Caretech Innovation gennemført et etnografisk feltstudie for at afdække, hvilke udfordringer og problemstillinger personale, beboere og pårørende står overfor i deres daglige arbejde eller tilværelse på et plejehjem. Input herfra har bidraget til udviklingen af den første prototype. Imens prototypen har været installeret på Caritas har etnografen ligeledes været i felten for at undersøge brugen af systemet og personalets og beboerens erfaringer og oplevelser med at bruge det. Det er også etnografen, der faciliterer workshop mellem bruger og virksomhed.

Mere om Flex-control projektet kan ses her.

Caretech Innovation * kontakt@caretechinnovation.dk * sidst opdateret 23-nov-10